Καρόλου Ντήλ 3, Θεσσαλονίκη
+30 2310 222540

Πρόληψη

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο περίπου 4.500 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού, ενώ καταγράφονται 1.800 θάνατοι ετησίως από τη νόσο αυτή. Στο 35% – 40% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα η διάγνωση της νόσου γίνεται σε πρώιμα στάδια, ενώ στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό της πρώιμης διάγνωσης  είναι σημαντικά υψηλότερο και φθάνει έως και το 60%.

Οι παράγοντες που προδιαθέτουν στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού,  είναι:

Η διάρκεια κατά την οποία ο μαστός της γυναίκας υφίσταται την επίδραση των οιστρογόνων, δηλαδή αυξάνει ποσοστιαία, όσο πιο νωρίς αρχίζει η περίοδος της γυναίκας, ή όσο πιο αργά τελειώνει με την εμμηνόπαυση. Επίσης, όσο μεγαλώνει η διάρκεια ζωής μιας γυναίκας. Άλλος επιβαρυντικός παράγοντας, είναι η πρώτη κύηση άνω των 35 ετών, η κακή διατροφή και ιδιαίτερα η παχυσαρκία. Επίσης, η κληρονομικότητα, το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ και βέβαια η μακροχρόνια λήψη οιστρογόνων (αντισύλληψη η θεραπεία υποκατάστασης σε πρώιμη εμμηνόπαυση).

Επειδή όμως καμία γυναίκα δεν πρέπει να αγνοεί τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού, ο οποίος σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, αφορά τη μία στις επτά γυναίκες, είναι απολύτως απαραίτητο να γνωρίζει ότι:

Εάν ένας καρκίνος του μαστού διαγνωστεί πριν γίνει διηθητικός και φυσικά πριν καν γίνει ψηλαφητός και αφαιρεθεί αμέσως χειρουργικά, τότε θεραπεύεται – σχεδόν- οριστικά. Γι΄ αυτό και η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι  σημαντική για τη ζωή μιας γυναίκας αλλά και γιατί η πρώιμη διάγνωση μικρών όγκων επιτρέπει την χειρουργική αντιμετώπιση τους με διατήρηση του μαστού.

Η ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΙΝΗΣΕΙΣ:

Αυτοεξέταση των μαστών κάθε μήνα, την 7η-14η ημέρα της περιόδου και σε ηλικία συνήθως μετά τα 30. Για τις γυναίκες σε εμμηνόπαυση, όποτε επιλέξουν, την χρονική στιγμή που επιθυμούν.

Αυτοεξέταση μαστού σε όρθια θέση: Με κλειστά δάχτυλα ψηλαφήστε κάθε μαστό κατά την φορά της φωτογραφίας

Αυτοεξέταση μαστού όταν η γυναίκα είναι ξαπλωμένη

error: Content is protected !!