Υπολογίζεται ότι το 2% περίπου των γυναικών, έχουν εισολκή θηλής, δηλαδή, τις θηλές «γυρισμένες προς τα μέσα», είτε μόνο στον ένα, είτε και στους δύο μαστούς. Εάν έχουν γεννηθεί με εισολκή θηλής, τότε αυτό οφείλεται σε λόγους κληρονομικούς, σε διαταραχές της ανάπτυξης των μαστών στην εμβρυϊκή ζωή, σε φλεγμονή ή σε κάποιες εξαιρετικά σπάνιες παθήσεις. Μόνο εάν η εισολκή εμφανιστεί, ενώ πριν δεν υπήρχε πρόβλημα, τότε παραπέμπει σε πάθηση, χωρίς να αποκλείεται ο καρκίνος του μαστού και πρέπει επειγόντως η ασθενής να επισκεφθεί τον μαστολόγο.
Έχει διαπιστωθεί ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με εισολκή θηλής, είναι κυρίως αισθητικό και κατ΄ επέκταση ψυχολογικό. Είναι όμως και λειτουργικό, καθώς αντιμετωπίζουν συχνά δυσκολίες με τον θηλασμό.
Στάδια ανάπλασης θηλής
Η επέμβαση ανάταξης των θηλών, εφαρμόζεται μόνο από έναν πολύ έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό μαστολόγο, χωρίς να προκαλέσει βλάβες στους γαλακτοφόρους πόρους. Παρέχει δε, πέρα από τη βελτίωση του αισθητικού αποτελέσματος, τη δυνατότητα θηλασμού μελλοντικά.
Η μέθοδος που εφαρμόζω στο χειρουργείο, αφήνει μια μικρή τομή στις «ρυτίδες» της θηλέας άλω, ώστε μέσω αυτής να επιτευχθεί η διατομή του ινώδους συμπλέγματος των γαλακτοφόρων πόρων και να επιτραπεί η αναστροφή της θηλής.
Δεν αποτελεί αισθητική «επεμβασούλα» με τοπική νάρκωση, διότι στόχος είναι και το αποτέλεσμα να είναι μόνιμο και χάρη στην άριστη γνώση της ανατομίας του μαστού, να μην υποστούν βλάβη οι γαλακτοφόροι πόροι, ώστε να αποτελεί μια πράγματι λειτουργική αποκατάσταση που να επιτρέψει στη γυναίκα να θηλάσει απρόσκοπτα.
Τα αποτελέσματα είναι ορατά ήδη από τις πρώτες έξι εβδομάδες και «μονιμοποιούνται « στον 1ο χρόνο.