Καρόλου Ντήλ 3, Θεσσαλονίκη
+30 2310 222540

Δέκα μύθοι και αλήθειες σχετικά με τη μαστογραφία

Αναβάλετε συνεχώς τη μαστογραφία; Οι λόγοι που το κάνετε μπορεί να είναι πιο ασήμαντοι απ’ όσο νομίζετε.

Αρθρο Κωνσταντίνου Καραπαναγιώτη, Χειρουργού Μαστού

Μπορεί να έχετε χίλιες δικαιολογίες για να μην κάνετε την ετήσια μαστογραφία, ωστόσο οι λόγοι που δεν την κάνετε μπορεί να μην είναι τόσο ισχυροί όσο νομίζετε. Πριν αναβάλετε το ραντεβού σας, διάβαστε την αλήθεια πίσω από τους μύθους και τις συνεπαγόμενες αναστολές.

  1. Στην οικογένειά μου κανείς δεν είχε καρκίνο του μαστού, οπότε δε χρειάζεται να κάνω μαστογραφία.

Είναι αλήθεια ότι αν κάποιο μέλος της οικογένειας έχει νοσήσει από καρκίνο του μαστού, είναι πιο πιθανό να νοσήσετε και εσείς, ειδικότερα αν έχει νοσήσει η μητέρα σας ή η αδερφή σας. Ωστόσο για την πλειοψηφία των γυναικών με καρκίνο του μαστού, συγκεκριμένα για το 85%, κανένα μέλος της οικογένειας δεν είχε καρκίνο του μαστού. Οπότε  κάντε τον έλεγχο όπως και να έχει.

  1. Είμαι πολύ νέα.

Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται συνηθέστερα σε γυναίκες 55 ετών και άνω. Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα να νοσήσουν και νεότερες γυναίκες. Υπάρχουν διαφορετικές κατευθυντήριες γραμμές για το πότε είναι καλύτερο να ξεκινήσει η κάθε γυναίκα να κάνει μαστογραφία. Ρωτήστε το γιατρό σας ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για εσάς.

  1. Η ακτινοβολία είναι πολύ επικίνδυνη

Η ακτινοβολία που λαμβάνει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια μίας μαστογραφίας είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με αυτή που λαμβάνει κατά τη διάρκεια ενός αεροπορικού ταξιδιού από την Αθήνα στη Νέα Υόρκη. Το ξέρεις ότι δε θα άφηνες την ευκαρία να πάει χαμένη αν κέρδιζες ένα δωρεάν αεροπορικό εισιτήριο για τη Νέα Υόρκη. Οπότε, κατά τον ίδιο τρόπο μη χάνεις ευκαιρία να κάνεις τη μαστογραφία σου.

  1. Φοβάμαι τι αποτέλεσμα μπορεί να βγάλει

Μη βγάζετε βιαστικά συμπεράσματα. Τό 80% των ευρημάτων τελικά αποδεικνύονται καλοήθη. Επίσης, μια μαστογραφία δεν αλλάζει κάτι. Απλά παρέχει μία πληροφορία για κάτι που ούτως ή άλλως υπάρχει στό μαστό σας. Αν μία μαστογραφία δείξει ότι υπάρχει κάτι που τελικά είναι καρκίνος, δεν είναι καλύτερο να το γνωρίζετε όσο το δυνατόν νωρίτερα;

  1. Είναι πολύ ακριβή

Στην Ελλάδα ένα μεγάλο μέρος του κόστους της εξέτασης καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία και έτσι με μία μικρή συμμετοχή έχουμε μία καλή και αξιόπιστη εξέταση.

  1. Η μαστογραφία είναι επώδυνη

Η μαστογραφία είναι μία αρκετά γρήγορη εξέταση και οποιαδήποτε δυσφορία κατά τη διάρκεια της εξέτασης είναι σύντομη. Μπορεί να βοηθήσουν τα παρακάτω:

    • Προγραμματίστε την εξέταση όταν οι μαστοί σας είναι λιγότερο ευαίσθητοι, 7η-14η ημέρα του κύκλου καί όχι λίγο πριν την περίοδό σας.
    • Λίγο πριν την εξέταση πάρτε ένα χάπι για την ανακούφιση του πόνου.
    • Αν είστε ευαίσθητη ενημερώστε το γιατρό. Υπάρχει πιθανότητα να μπορέσει να μετατρέψει την εξέταση σε μία θετικότερη εμπειρία.
  1. Δεν «πιάνω»κανένα ογκίδιο

Αυτό είναι πολύ καλό, αλλά μία μαστογραφία έχει τη δυνατότητα να βρει και μικρά ογκίδια ακόμα και 3 χρόνια πριν τα αισθανθείτε εσείς. Αυτά τα μικρά ογκίδια που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο μπορούν να θεραπευτούν.

  1. Είμαι πολύ απασχολημένη

Βρείτε το χρόνο. Η εξέταση διαρκεί μόνο 15-30 λεπτά και αποτελεί μέρος των εξετάσεων ρουτίνας.  «Είναι πολύ πιο χρονοβόρα η ανάρρωση, σε περίπτωση που νοσήσετε».

  1. Οι μαστοί μου είναι πυκνοί

H μαστογραφία ,υπάρχει πιθανότητα να μην  μπορεί να ανιχνεύσει μιά βλάβη σε περίπτωση που οι μαστοί είναι πυκνοί, ωστόσο δεν είναι αποριπτέα. Αν η μαστογραφία σας δεν είναι ευανάγνωστη επειδή έχετε πυκνούς μαστούς, μπορείτε και πρέπει να κάνετε έναν υπέρηχογράφημα μαστών ή μία μαγνητική τομογραφία μαστών.

  1. Τρέφομαι σωστά και και γυμνάζομαι συχνά, οπότε δεν κινδυνεύω.

Συνεχίστε να έχετε αυτόν τον τρόπο ζωής αλλά και πάλι κάντε την εξέταση. Ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να νοσήσετε με καρκίνο του μαστού, «αλλά δεν τις εξαλείφει».

ΕΜΠΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ…Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΣΑΣ…..

16 Φεβρουαρίου 2015
error: Content is protected !!