Καρόλου Ντήλ 3, Θεσσαλονίκη
+30 2310 222540

Παθήσεις

Μασταλγία – Κύστεις – Ινοκυστική μαστοπάθεια – Μαστίτιδα – Απόστημα – Εισολκή θηλής – Έκκριμα θηλής – Ιναδένωμα – Φυλλοειδής όγκος (Αναλυτική παρουσίαση)
Γενικά: Δεν είναι όλες οι παθήσεις κακοήθεις…

Μια γυναίκα που διαπιστώνει πρόβλημα στον ένα ή και στους δύο μαστούς, όπως ογκίδια, πόνο, ευαισθησία, έκκριμα θηλής, εισολκή της θηλής, φλεγμονές και αλλοιώσεις του δέρματος οφείλει να ελέγξει τα αίτια που το προκαλούν. Πρέπει ωστόσο, να γνωρίζει ότι σε ποσοστό που υπερβαίνει το 90% όλα αυτά τα συμπτώματα δεν σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού, τουλάχιστον στις ηλικίες 20-40 ετών και ειδικά στις νέες γυναίκες, όπου τα τα ογκίδια είναι σχεδόν πάντοτε καλοήθη ( ινοαδένωμα, κύστη, λίπωμα κ.ά.)

 

Είναι όμως απαραίτητο σε όλες τις περιπτώσεις, η γυναίκα που εντοπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα να ελέγχεται από τον ειδικό μαστολόγο, με τον οποίο έτσι και αλλιώς από 35 ετών και άνω, θα συνδεθεί κατά τη διενέργεια του απαιτούμενου ετήσιου προληπτικού ελέγχου. Είναι καλό να γνωρίζει ο ιατρός το ιστορικό της, να το χαρτογραφεί και να εντοπίζει εγκαίρως κάθε βλάβη. Επίσης, υπάρχει περίπτωση να της προτείνει μεθόδους αντιμετώπισης ακόμη και αισθητικών προβλημάτων όπως η εισολκή θηλής, που μέχρι πρόσφατα δεν εφαρμοζόταν χωρίς διατομή των τελικών γαλακτογόρων πόρων, ή σύγχρονες μεθόδους προληπτικού ελέγχου, που δεν είναι ευρέως γνωστές

Η γυναίκα κάθε ηλικίας δεν πρέπει να ξεχνά, ότι στην περίπτωση που εμφανίσει καρκίνο του μαστού, όσο μικρότερο είναι το μέγεθος του ογκιδίου, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα για πλήρη ίαση, αλλά και για τη διατήρηση του μαστού.

Οι συνηθέστερες  καλοήθεις παθήσεις του μαστού, είναι :

Μασταλγία

Ο πόνος στον ένα ή και τους δύο μαστούς, δεν εγκυμονεί συνήθως κινδύνους για κάποιο σοβαρό πρόβλημα και σχετίζεται με τις ορμονικές μεταβολές στον μηνιαίο κύκλο της γυναίκας ή σε περίπτωση που δεν είναι «περιοδικός» με μυοσκελετικά ή άλλα προβλήματα. Παρ΄ όλα αυτά όταν είναι πολύ έντονος και συνεχιζόμενος, συνιστάται επίσκεψη στον ιατρό.

Ινοκυστική μαστοπάθεια

Όταν οι μαστοί διογκώνονται, πονούν και εμφανίζουν ψηλαφητά «εξογκώματα», το θέμα είναι ορμονικό και δεν εμπνέει ανησυχία . Σε περίπτωση όμως που οι μαστοί επανέλθουν αλλά κάποιες περιοχές παραμείνουν πιο σκληρές στο άνω και έξω τεταρτημόριο, τότε γι αυτές τις ινοκυστικές αλλοιώσεις πρέπει να εξεταστούν από ιατρό ο οποίος θα αποφανθεί εάν απαιτείται περεταίρω έλεγχος.

Μαστίτιδα

Πρόκειται για φλεγμονή που εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες που θηλάζουν, λόγω απόφραξης κάποιων πόρων που οδηγεί στη συσσώρευση του μητρικού γάλακτος και στην ανάπτυξη μικροβίων. Ο ειδικός ιατρός θα αποφανθεί εάν εκτός από την παροχέτευση του γάλακτος από το μαστό, μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο μέ αντιβιοτική θεραπεία. Το πρόβλημα εμφανίζεται συχνότερα στις καπνίστριες και στις γυναίκες με διαβήτη και πολύ σπάνια συνδέεται με καρκίνο. Ωστόσο, μόλις η φλεγμονή υποχωρήσει, η γυναίκα θα πρέπει να υποβληθεί σε μαστογραφία, προκειμένου να αποκλειστεί το σπάνιο ενδεχόμενο φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού.

Εισολκή θηλής

Υπολογίζεται ότι το 2% περίπου των γυναικών, έχουν τις θηλές «γυρισμένες προς τα μέσα», είτε μόνο στον ένα, είτε και στους δύο μαστούς. Αυτό οφείλεται σε λόγους κληρονομικούς, σε διαταραχές της ανάπτυξης των μαστών στην εμβρυϊκή ζωή, σε φλεγμονή ή σε κάποιες εξαιρετικά σπάνιες παθήσεις. Συχνά, δημιουργεί πέρα από το αισθητικό πρόβλημα και δυσκολία στη γυναίκα να θηλάσει. Σήμερα, ένας έμπειρος χειρουργός μαστολόγος μπορεί να διενεργήσει επέμβαση ανάταξης των θηλών, χωρίς να προκαλέσει βλάβες στους γαλακτοφόρους πόρους, παρέχοντας και τη δυνατότητα θηλασμού μελλοντικά (για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν σε αυτή την επέμβαση, πατήστε εδώ)

Εάν όμως η εισολκή ήταν φυσιολογική και εμφανίστηκε αργότερα, σε κάποια στιγμή της ζωής μιας γυναίκας, αποτελεί ένδειξη πάθησης, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου και πρέπει άμεσα να επισκεφθεί τον μαστολόγο για περαιτέρω εξετάσεις.

Φυλλοειδής όγκος

Πρόκειται για όγκο έξω από τους γαλακτοφόρους πόρους, με δυνητική κακοήθεια. Πρέπει, μόλις τεθεί υπόνοια για φυλλοειδή όγκο, να αφαιρείται αμέσως, διότι έτσι μειώνεται ο κίνδυνος υποτροπών, που είναι συχνός στην παραπάνω βλάβη.

Λόγω της γρήγορης ανάπτυξής τους, πολλές φορές λόγω του αυξημένου μεγέθους της βλάβης, ο χειρουργός μαστού πρέπει να γνωρίζει την ογκοπλαστική αφαίρεση, προκειμένου να επιτύχει την πλήρη αφαίρεσή τους, με αποδεκτό κοσμητικό αποτέλεσμα.

Κύστεις

Οι κύστεις στον ένα ή και στους δύο μαστούς δημιουργούνται από την επαναλαμβανόμενη διέγερσή τους από τις γυναικείες ορμόνες γι΄αυτό και εμφανίζονται συχνότερα στις αναπαραγωγικές ηλικίες ή εάν μετά την εμμηνόπαυση, η γυναίκα λαμβάνει οιστρογόνα. Οι απλές κύστεις εντοπίζονται με υπερηχογραφικό έλεγχο και περιέχουν μόνο υγρό, χωρίς καθόλου συμπαγή στοιχεία. Όταν είναι μεγάλες και προκαλούν πόνο ή λόγω μεγέθους τους δεν επιτρέπουν τον έλεγχο ενός μεγάλου μέρους του στήθους που «κρύβεται» από πίσω, τότε αντιμετωπίζονται με μια απλή παρακέντηση και αναρρόφηση του υγρού, στο ιατρείο. Εάν υποτροπιάζει διαρκώς και «ξαναγεμίζει», τότε ο ιατρός θα αποφανθεί εάν απαιτείται χειρουργική αφαίρεση. Το υγρό, εκτός εάν περιέχει αίμα, δεν υποβάλλεται σε κυτταρολογική εξέταση.

Εάν όμως οι κύστεις εκτός από υγρό, εμφανίσουν κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο και συμπαγή στοιχεία, απαιτείται παρακέντηση και πιθανότατα μαστογραφία. Εάν έχουν μεικτά χαρακτηριστικά κύστης και συμπαγούς μάζας, υπάρχει ένα ποσοστό 20-45% για κακοήθεια και γι αυτό απαιτείται βιοψία με κυλινδρική βελόνα (core biopsy).

Απόστημα

Πρόκειται για φλεγμονή που δημιουργείται για τους ίδιους λόγους που δημιουργείται η μαστίτιδα αλλά η συγκέντρωση πύου, απαιτεί άμεση αντιμετώπιση με παροχέτευση, συνήθως με παρακέντηση δια βελόνης, υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση. Εάν δεν επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε απαιτείται χειρουργική παροχέτευση και περαιτέρω έλεγχος μόλις υποχωρήσει η φλεγμονή

Έκκριμα θηλής

Όταν από τον ένα μαστό ή και από τους δύο μαστούς, από ένα ή περισσότερους πόρους εμφανίζεται έκκριμα, δηλαδή τρέχει μόνο του ή μετά από πίεση της θηλής, υγρό, χωρίς η γυναίκα να βρίσκεται σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού, τότε ανεξαρτήτως του χρώματος που έχει το υγρό, πρέπει να επισκεφθεί αμέσως τον μαστολόγο.

Το έκκριμα της θηλής μπορεί να οφείλεται σε κάποιον μικρό καλοήθη όγκο (θήλωμα) μέσα σε κάποιον πόρο του μαστού, σπανιότερα σε καρκίνο του μαστού ή σε γυναίκες με υποθυρεοειδισμό, ως παρενέργεια από τη λήψη κάποιων φαρμάκων. Τέλος, μπορεί να οφείλεται και στην ύπαρξη όγκου στην υπόφυση, ο οποίος προκαλεί αύξηση μίας ορμόνης που λέγεται προλακτίνη.

Ινοαδένωμα

Εμφανίζεται κυρίως στις αναπαραγωγικές ηλικίες (20-40 χρόνων), αποτελεί καλοήθη όγκο που αποτελείται από ινώδη και αδενικό ιστό. Αυξάνει σε μέγεθος την περίοδο της εγκυμοσύνη και υποχωρεί μετά την εμμηνόπαυση. Απαιτείται άμεσα έλεγχος με τη λήψη δείγματος διά βελόνης, ώστε να δοθεί για βιοψία, καθώς η πιθανότητα εξέλιξης ενός ινοαδενώματος σε κακοήθεια, εξαρτάται από τα ιστολογικά του χαρακτηριστικά, διότι πολλές φορές είναι δυνατή η ανάπτυξη καρκίνου στην περιφέρεια του όγκου.

Εάν ένα μικρό ινοαδένωμα που έχει ελεγχθεί, δεν προκαλεί συμπτώματα και δεν μεγαλώνει, τότε δεν απαιτείται να αφαιρεθεί χειρουργικά. Εάν όμως πρόκειται για μεγάλο ινοαδένωμα ινοαδένωμα – συνήθως κοντά στή θηλή- που προκαλεί μασταλγία (πόνο στο μαστό), που μεγαλώνει, ή η βιοψία δείχνει – σπανίως – άτυπη υπερπλασία, σκληρυντική αδένωση, αποτιτανώσεις κ.α , τότε πρέπει να αφαιρεθεί. Επίσης, χωρίς να θεωρείται επικίνδυνο και πιθανόν να πρέπει να αφαιρεθεί και το ινοαδένωμα της νεαρής ηλικίας (juvenile fibroadenomas), σε κοπέλες 10 έως 18 ετών , διότι συνήθως μεγαλώνει προκαλώντας πόνο και ασυμμετρία των μαστών. Αφαιρείται κυρίως, διότι προκαλεί ψυχολογικά προβλήματα για την εμφάνιση στην εφηβεία. Η επέμβαση είναι απλή και διενεργείται αυθημερόν.

error: Content is protected !!