Καρόλου Ντήλ 3, Θεσσαλονίκη
+30 2310 222540

Γυναικομαστία – καρκίνος ανδρών

Γυναικομαστία

Αντιμετωπίζουν και οι άνδρες προβλήματα με τους μαστούς τους και η καλύτερη επιλογή, χωρίς ενδοιασμό, είναι αντί να ψάχνουν λόγω άγνοιας σε ποιο γιατρό να αποταθούν, ακόμη και όταν το πρόβλημά τους είναι κατά τη γνώμη τους μόνο αισθητικό, να προσφύγουν σε ένα ειδικό μαστολόγο.

Η φυσιολογία του μαστού είναι ίδια και για τις γυναίκες και για τους άνδρες και η αντιμετώπιση των προβλημάτων του, απαιτεί εξειδικευμένη γνώση.

Το συχνότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνδρες, είναι η γυναικομαστία:

Όταν παρουσιάζεται διόγκωση του μαζικού αδένα στον άνδρα, η οποία δεν έχει σχέση με τη συγκέντρωση λίπους, λόγω παχυσαρκίας, απαιτείται ψηλάφηση από τον μαστολόγο, έλεγχος των φαρμάκων ή των σκευασμάτων για την αύξηση της μυϊκής μάζας που πιθανόν λαμβάνει και λήψη ιστορικού, διότι μπορεί να υποκρύπτει καρκίνο.

Στάδια αντιμετώπισης γυναικομαστίας

Να ξεκαθαριστεί, ότι όταν η γυναικομαστία εμφανίζεται στην εφηβεία (12 – 15 ετών) στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται σε μία υψηλή σχέση οιστραδιόλης/τεστοστερόνης και θα υποχωρήσει μετά τα 18 χρόνια.

Εάν δεν υποχωρήσει, ή εάν εμφανιστεί σε ενήλικα μόνο από τη μια πλευρά, τότε πρέπει να επισκεφθεί τον ειδικό μαστολόγο. Η εμφάνιση γυναικομαστίας, ειδικά σε ηλικίες άνω των 55 χρόνων, ενέχει κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνων μαστού σε ποσοστό τουλάχιστον 15% μακροχρόνια.

Να σημειωθεί ότι επειδή η γυναικομαστία προκαλεί ψυχολογικά προβλήματα στους άνδρες που δεν θέλουν να εμφανίζονται ως «θηλυπρεπείς», πρέπει να γνωρίζουν ότι χωρίς επιπτώσεις στην υγεία τους , μπορούν να υποβληθούν σε διορθωτική χειρουργική αντιμετώπιση, χωρίς εμφανή ουλή μετεγχειρητικά.

Στόχος της χειρουργικής αποκατάστασης είναι η σωστή ογκολογικά αφαίρεση του μαζικού αδένα και λίπους με μια πολύ μικρή τομή. Η επέμβαση απαιτεί παραμονή μόνο μίας ημέρας στο νοσοκομείο, τα ράμματα αφαιρούνται σε 7-10 ημέρες και οι πιθανότητες μη επικίνδυνων επιπλοκών, είναι πολύ μικρές.

Ανδρικός καρκίνος του μαστού

Εάν υπάρχει υποψία κακοήθειας για ένα ψηλαφητό μόρφωμα του μαστού, τότε ο άνδρας πρέπει να υποβληθεί σε μαστογραφία και κλινική εξέταση.

Δεν πρέπει να αγνοεί ένας άνδρας ασθενής, ότι ο καρκίνος του ανδρικού μαστού μπορεί να αφορά το πολύ το 1% των συνολικών καρκίνων στον άνδρα, αλλά είναι ιδιαίτερα επιθετικός, διότι συνήθως ο άνδρας προσέρχεται με καθυστέρηση στον μαστολόγο.

error: Content is protected !!