Καρόλου Ντήλ 3, Θεσσαλονίκη
+30 2310 222540

Τα ογκολογικά φάρμακα, επιτέλους, απευθείας στις κλινικές

Ξεκίνησε η υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για τη διευκόλυνση των χρονίως πασχόντων ασθενών με τη χορήγηση νοσοκομειακών ογκολογικών φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) των ασφαλισμένων απ’ ευθείας προς τις ιδιωτικές κλινικές. Επισημαίνεται ότι για την παραλαβή των ογκολογικών φαρμάκων από τις ιδιωτικές κλινικές, δεν θα υπάρχει καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους.

«Έως σήμερα τα ογκολογικά φάρμακα υψηλού κόστους διατίθενται με μηδενική συμμετοχή από τα 34 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, τα οποία όμως λόγω έλλειψης υποδομής και προσωπικού δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς με αποτέλεσμα να παρατηρούνται μεγάλες ουρές και πολύωρη ταλαιπωρία αναμονής που ξεπερνούσε τις δύο ώρες», τόνισε  ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε εκδήλωση με αφορμή την έναρξη της συνεργασίας μεταξύ των ιδιωτικών κλινικών και του ΕΟΠΥΥ και πρόσθεσε:

«Με μια σειρά ενεργειών, καταφέραμε εντός δύο μηνών να συμφωνήσουμε με 21 ιδιωτικές κλινικές και από σήμερα θα χορηγούνται στους ασφαλισμένους απευθείας από αυτές η φαρμακευτική αγωγή είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι «εξαλείφεται η ταλαιπωρία για αυτή την ευπαθή ομάδα του πληθυσμού». Εξήγησε ότι αντί να περιμένει για ώρες στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ ώστε να πάρει τα ογκολογικά φάρμακά της και να τα πάει στα ιδιωτικά θεραπευτήρια για να μπορέσει να έχει την θεραπευτική αγωγή που έχουν αποφασίσει οι θεράποντες ιατροί, τα ογκολογικά φάρμακα θα πηγαίνουν απευθείας στις ιδιωτικές κλινικές».

Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι ιδιωτικές κλινικές θα συλλέγουν τις συνταγές των ασφαλισμένων και θα λαμβάνουν τα νοσοκομειακά ογκολογικά φάρμακα κατά προτεραιότητα, ώστε οι ασθενείς να μην ταλαιπωρούνται στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για να παραλάβουν τα φάρμακά τους.

Το επόμενο στάδιο του κυβερνητικού σχεδιασμού αφορά την αύξηση των σημείων διανομής των εν λόγω ΦΥΚ πανελλαδικά, ενώ θα ακολουθήσει και η δωρεάν διανομή ΦΥΚ κατ’ οίκον από τον ΕΟΠΥΥ για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών.

  • Στοιχεία από δημοσίευμα του Aθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (amna.gr)
23 Σεπτεμβρίου 2019
error: Content is protected !!