Καρόλου Ντήλ 3, Θεσσαλονίκη
+30 2310 222540

Η πανδημία και η πρόληψη του καρκίνου του μαστού

  • Άρθρο του Κωνσταντίνου Καραπαναγιώτη, Χειρουργού Μαστού

Θύμα της πανδημίας αποτελεί η έγκυρη ενημέρωση τού κοινού και κατ’ επέκταση η πρόληψη και  η έγκαιρη διάγνωση τού καρκίνου του μαστού.

Και στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού, η έννοια της πρόληψης βρίσκει το απόλυτο νόημά της, δεδομένου ότι πρόκειται για μια μορφή καρκίνου που αν εντοπισθεί έγκαιρα, μπορεί να θεραπευτεί. Με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών, ο προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού μπορεί να μειώσει την πιθανότητα θανάτου από τη νόσο κατά 25%.

Δυστυχώς, η πανδημία όμως, έχει μειώσει δραματικά τις ενημερωτικές δράσεις προς το κοινό για τον καρκίνο του μαστού, με αποτέλεσμα η άγνοια και η παραπληροφόρηση μέσω του διαδικτύου να επιτείνονται διεθνώς, γεγονός που και στη χώρα μας είναι διαπιστωμένο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η διάγνωση να γίνεται συνήθως όταν η νόσος είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. Αν αναλογιστούμε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες και ότι περίπου 1 στις 9 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της, γίνεται αντιληπτό πόσο καθοριστική είναι η έγκαιρη διάγνωση.

Η μη έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού  έχει σοβαρές συνέπειες για την πορεία τής ασθενούς. Η νόσος ελέγχεται πιο δύσκολα και οι πιθανότητες να εξαπλωθεί ο καρκίνος στους γειτονικούς ιστούς και λεμφαδένες ή σε άλλα σημεία του σώματος (μεταστατικός καρκίνος) είναι πολύ περισσότερες. Στην περίπτωση αυτή, ο ρεαλιστικός στόχος της θεραπείας είναι η ανακούφιση από τα συμπτώματα, η καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου και η παράταση της ζωής.

Αν ο καρκίνος διαγνωσθεί αρκετά γρήγορα, πριν επεκταθεί σε άλλα όργανα, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού ξεπερνά το 95%.

Σύγχρονες διαγνωστικές μέθοδοι  στην πρόληψη τού καρκίνου μαστού

Η πρόληψη στον καρκίνο του μαστού σήμερα είναι ταυτόσημη με την έγκαιρη διάγνωση. Βασίζεται στην κλινική εξέταση σε συνδυασμό με την αξιόπιστη απεικόνιση.

Οι σύγχρονες απεικονιστικές μέθοδοι του μαστού- μαστογραφία, υπερηχογράφημα, μαγνητική μαστογραφία- όπου χρειάζεται κάθε μία ή και συνδυαστικά, αποτελούν το εφαλτήριο της σωστής κλινικής εξέτασης. Μέσα σε όλα αυτά, ο προληπτικός μαστογραφικός έλεγχος σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες , είναι  «εκ των ουκ άνευ». Προτιμούμε τον ετήσιο προληπτικό μαστογραφικό έλεγχο μετά τα 40 (παρόλο που υπάρχουν παραλλαγές στις οδηγίες οι οποίες έχουν οικονομοτεχνικά κίνητρα που σχετίζονται με την οικονομία της υγείας) ο οποίος σε συνδυασμό με την ορθή κλινική εξέταση από εξειδικευμένο γιατρό προσφέρει εξαιρετική βοήθεια. Υπάρχουν και γυναίκες κάτω των 40 για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις απεικονιστικού ελέγχου (π.χ. κληρονομικότητα),οι οποίες θα τεθούν από τον ειδικό ως προς το είδος (π.χ. μαστογραφία τομοσύνθεσης, μαγνητική μαστογραφία κ.λ.π.) και τη συχνότητα με την οποία πρέπει να διενεργούνται.

ΓΕΝΙΚΑ, μεταξύ 35 και 40 χρόνων, οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουν την αποκαλούμενη ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ.

Η συνέπεια προσέλευσης στον τακτικό έλεγχο,  απεικονιστικό αλλά και τον κλινικό, είναι απόλυτα καθοριστική. Μία εξάμηνη, για παράδειγμα, καθυστέρηση στη διενέργεια της μαστογραφίας μπορεί να είναι μοιραία για μία γυναίκα.

Εξίσου σημαντικός είναι και ο κλινικός έλεγχος. Στην Ελλάδα γίνεται το λάθος οι γυναίκες να κάνουν μαστογραφία και να μην προχωρούν σε κλινικό έλεγχο από εξειδικευμένο χειρουργό μαστού, ενώ είναι γνωστό ότι ένα 10-20% των μαστογραφιών δεν είναι διαγνωστικά επαρκείς. Το πρόβλημα είναι πολύ σημαντικό. Επισημαίνεται ότι οι γυναίκες εάν ακολουθούν πιστά τα τρία αυτά βήματα (μαστογραφία, κλινική εξέταση, αυτοεξέταση), οι πιθανότητες να έχουν σοβαρό πρόβλημα από τον καρκίνο του μαστού μειώνονται στο ελάχιστο.

Πόσο νωρίς μπορεί να εντοπιστεί η κακοήθεια;

Με τον τακτικό και σωστό προληπτικό μαστογραφικό έλεγχο, η κακοήθεια μπορεί να ανιχνευθεί σέ υπερπρώιμα στάδια, δηλαδή “in situ” με τον ορθό επιστημονικά όρο, γεγονός που ταυτίζεται και με ίαση.  Ο έμπειρος ειδικός θα εντοπίσει στη μαστογραφία τυχόν μικροαποτιτανώσεις, από τα χαρακτηριστικά των οποίων μπορεί να συναγάγει αυξημένη πιθανότητα καρκίνου “in situ”, που μπορεί να φτάσει στο 1/3 των περιπτώσεων. Μάλιστα, ο εξελιγμένος σύγχρονος τρόπος μαστογραφίας, η τομοσύνθεση, δείχνει να έχει μεγαλύτερη ευαισθησία στη διάγνωσή τους. Η στερεοτακτική βιοψία, η οποία γίνεται με διάφορους τρόπους, οδηγεί στη λύση στις περιπτώσεις αυτές.

Συμπερασματικά, η πανδημία δεν πρέπει σέ καμία περίπτωση να αποτελέσει την αιτία (ή τήν δικαιολογία;) για αναβολή τού προληπτικού ελέγχου. Η πανδημία θα τελειώσει κάποτε, όμως εάν “ξεφύγει” ένας καρκίνος, θα ταλαιπωρεί τη γυναίκα για χρόνια…..

Στο άρτια εξοπλισμένο Ιατρείο Μαστού μας στην οδό Καρόλου Ντήλ 3, εφαρμόζονται αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα προφύλαξης από την COVID-19 με την βοήθεια ειδικής αντιμικροβιακής μονάδος καθαρισμού αέρος. Δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος αναβολής ενός προληπτικού ελέγχου του μαστού σας. ΕΜΕΙΣ ΝΟΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΣΑΣ!

Κωνσταντίνος Καραπαναγιώτης

Χειρουργός Μαστού

error: Content is protected !!