Καρόλου Ντήλ 3, Θεσσαλονίκη
+30 2310 222540

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Είναι δύσκολο να ζει κανείς με την ιδέα ότι ο καρκίνος μπορεί να επιστρέψει. Με βάση αυτά που είναι γνωστά, η αποφυγή αύξησης του βάρους και η τακτική φυσική άσκηση μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπής μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Η τακτική άσκηση έχει διάφορα οφέλη. Συμβάλλει στη καλύτερη φυσική και ψυχολογική κατάσταση και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής της νόσου.

Η αύξηση του σωματικού βάρους μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας πρέπει να αποφεύγεται, αφού φαίνεται ότι συμβάλλει αρνητικά στη πρόγνωση. Πρέπει  να προτείνεται η διατροφική συμβουλευτική, για την αποφυγή αύξησης του σωματικού βάρους, ειδικά σε παχύσαρκες ασθενείς.

Επίσης, συνιστάται η διακοπή καπνίσματος στις καπνίστριες και  αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια ειδικών στη διακοπή του καπνίσματος.

Εξαιτίας της διάγνωσης του καρκίνου αυτού καθαυτού αλλά και της επακόλουθης θεραπείας, η επιστροφή στη φυσιολογική ζωή μπορεί να μην είναι εύκολη για ορισμένες ασθενείς. Μπορεί να προκύψουν ερωτήματα που αφορούν στην εικόνα του σώματος, τη σεξουαλικότητα, την κόπωση, την εργασία, τα συναισθήματα και τον τρόπο ζωής. Η συζήτηση με συγγενείς, φίλους ή με τους θεράποντες ιατρούς μπορεί να βοηθήσει. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να αναζητήσουν υποστήριξη σε συλλόγους πρώην ασθενών ή υπηρεσίες τηλεφωνικών πληροφοριών και τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας.

  • Πληροφορίες για ασθενείς βασισμένες στις κατευθυντήριες οδηγίες κλινικής πρακτικής της ESMO
error: Content is protected !!