Καρόλου Ντήλ 3, Θεσσαλονίκη
+30 2310 222540

Ένταξη των βιοδεικτών Brca 1 και 2 στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ζητά το «Άλμα Ζωής»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης των βιοδεικτών Brca 1 και 2 στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ζητά από τον υπουργό Υγείας ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», εκφράζοντας παράλληλα την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την υπουργική απόφαση που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο, αναφορικά με την κοστολόγηση των βιοδεικτών για τον έλεγχο της παρουσίας μεταλλάξεων Brca 1/2.

«Ωστόσο με αγωνία παρακολουθούμε ότι αυτό το πρώτο βήμα, έχει μείνει μετέωρο καθώς η διαδικασία αποζημίωσης και ένταξης στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση των διαγνωστικών εξετάσεων των βιοδεικτών για τον έλεγχο της παρουσίας μεταλλάξεων BRCA 1/2 καθυστερεί, ενώ την ίδια στιγμή αποζημιώνονται απαραίτητες για τη ζωή μας εξατομικευμένες θεραπείες. Το γεγονός ότι ακόμη καθυστερεί η υλοποίηση μιας θεσμοθετημένης διαδικασίας για την αποζημίωση των διαγνωστικών εξετάσεων βιοδεικτών δημιουργεί ένα σχήμα οξύμωρο για εκατοντάδες γυναίκες που αδυνατούν να καλύψουν το κόστος της απαραίτητης εξέτασης βιοδείκτη. Ακόμη και για τις γυναίκες οι οποίες κατορθώνουν να αναλάβουν το κόστος της εξέτασης, αυτό αποτελεί μια σημαντική επιβάρυνση στον ήδη αυξημένο προϋπολογισμό τους για την αντιμετώπιση της ασθένειας» τονίζει το «Άλμα Ζωής».

«Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο» συνεχίζει ο Σύλλογος στην επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας «το πόσο σημαντικοί είναι αυτοί οι βιοδείκτες: α) για τη διερεύνηση της πιθανότητας μία γυναίκα να αναπτύξει καρκίνο του μαστού ή/και ωοθηκών, β) για την αξιοποίηση της πληροφορίας ως προς την επιλογή της πλέον αποτελεσματικής θεραπείας, αλλά και την πρόβλεψη του βαθμού ανταπόκρισης της ασθενούς σε συγκεκριμένες στοχευμένες θεραπείες και γ) για την αξιοποίηση της πληροφορίας για τον προσδιορισμό των μελών της οικογένειας που έχουν κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο μαστού ή/και ωοθηκών, ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν τις πλέον κατάλληλες επιλογές πρόληψης».

Προσθέτει ότι, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες και την πιο συχνή αιτία θανάτου στις ηλικίες 40-79 ετών και στη χώρα μας. Οι γυναίκες που φέρουν μεταλλάξεις BRCA 1/2 έχουν έως 45% πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο των ωοθηκών και έως 70% πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής τους, ενώ έχουν αυξημένο κίνδυνο και για άλλες μορφές καρκίνου. «Η χρησιμότητα της συγκεκριμένης εξέτασης είναι μεγάλη, για την ασθενή, αλλά συγχρόνως θα συντελέσει σε συνολικά αποδοτικότερη χρήση των διαθέσιμων πόρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης ο έλεγχος για μεταλλάξεις BRCA 1/2 αποζημιώνεται από την κοινωνική ασφάλιση», καταλήγει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής».

25 Φεβρουαρίου 2020
error: Content is protected !!