Καρόλου Ντήλ 3, Θεσσαλονίκη
+30 2310 222540

Πολλές γυναίκες με καρκίνο μαστού είναι δυνατόν να αποφύγουν την χημειοθεραπεία!!! Πώς;

Όπως φαίνεται και απο δημοσιεύματα του τοπικού τύπου (Eφημερίδα Μακεδονία την 11/03/10), »Φρένο στις άσκοπες χημειοθεραπείες σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού υπόσχεται μια καινούργια εξέταση.  Πρόκειται για το Oncotype Dx.  Όπως ανέφερε ο χειρουργός μαστού Κωνσταντίνος Καραπαναγιώτης, με την εξέταση αυτή αποφεύγεται η χημειοθεραπεία στο 37%-40% των περιπτώσεων με καρκίνο του μαστού, ενώ το κέρδος για τα ταμεία φτάνει τα 6 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Πάντως η εξέταση Oncotype Dx προς το παρόν γίνεται μόνο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, και για αποστολή δείγματος και εξέταση απαιτούνται δύο εβδομάδες, ενώ το κόστος ανέρχεται στα 2.850 ευρώ. Η εξέταση αυτή θα γίνεται σύντομα και στη χώρα μας από ιδιωτικό κέντρο ανάλυσης γενετικού υλικού» .

Έτσι, σήμερα, με χαρά καλωσορίζουμε την ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ για έγκριση από τα ταμεία της εξέτασης Oncotype Dx, με μικρή (20%) συμμετοχή της ασθενούς, διότι όπως είχα παρουσιάσει σε πανελλήνια ανακοίνωση μέσω του Oncotype Dx δίνεται η δυνατότητα σε περίπου το 40% των πασχόντων γυναικών να βρεθεί ο δείκτης υποτροπής και αναλόγως αν αυτός είναι μικρός <18-22, η ασθενής – εφ’ όσον συνυπάρχουν άλλοι ευμενείς προγνωστικοί δείκτες- να αποφύγει την χημειοθεραπεία.

Θα ήθελα να έχω πάντοτε καλά νέα για όλες τις γυναίκες. Και μην ξεχνάτε, οτι ο Οκτώβριος είναι ο μήνας του μαστού. Πρόληψη – πρόληψη – πρόληψη!

error: Content is protected !!