Καρόλου Ντήλ 3, Θεσσαλονίκη
+30 2310 222540

Γυναικομαστία

Αντιμετωπίζουν και οι άνδρες προβλήματα με τους μαστούς τους και η καλύτερη επιλογή, χωρίς ενδοιασμό, είναι αντί να ψάχνουν λόγω άγνοιας σε ποιο γιατρό να αποταθούν, ακόμη και όταν το πρόβλημά τους είναι κατά τη γνώμη τους μόνο αισθητικό, να προσφύγουν σε ένα ειδικό μαστολόγο.

Η φυσιολογία του μαστού είναι ίδια και για τις γυναίκες και για τους άνδρες και η αντιμετώπιση των προβλημάτων του, απαιτεί εξειδικευμένη γνώση.

Το κυριότερο πρόβλημα με τους μαστούς που αντιμετωπίζουν οι άνδρες, είναι η γυναικομαστία:

Όταν παρουσιάζεται διόγκωση του μαζικού αδένα πάνω από 0.5 cm σε διάμετρο στον άνδρα, η οποία δεν έχει σχέση με τη συγκέντρωση λίπους, λόγω παχυσαρκίας. Τότε, απαιτείται ψηλάφηση από τον μαστολόγο, έλεγχο των φαρμάκων ή των σκευασμάτων για την αύξηση της μυϊκής μάζας που λαμβάνει και προσεκτικό ιστορικό, διότι μπορεί να συνδέεται και με τον καρκίνο.

Να ξεκαθαριστεί, ότι όταν η γυναικομαστία εμφανίζεται στην εφηβεία (12 – 15 ετών) στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται σε μία υψηλή σχέση οιστραδιόλης/τεστοστερόνης και θα υποχωρήσει μετά τα 18 χρόνια.

Εάν δεν υποχωρήσει, ή εάν εμφανιστεί σε ενήλικα μόνο από τη μια πλευρά, τότε πρέπει να επισκεφθεί τον ειδικό μαστολόγο.

Εάν υπάρχει υποψία κακοήθειας, τότε ο άνδρας πρέπει να υποβληθεί σε μαστογραφία και άλλες εξετάσεις όπως πλήρης ορμονικός έλεγχος.

Δεν πρέπει να αγνοεί ένας άνδρας ασθενής, ότι ο καρκίνος του ανδρικού μαστού μπορεί να αφορά το πολύ το 1% των συνολικών καρκίνων στον άνδρα, αλλά είναι ιδιαίτερα επιθετικός.

Επίσης, υπάρχουν κάποιες σπάνιες ασθένειες που συνοδεύονται από γυναικομαστία όπως το Σύνδρομο Klinefelter (λόγω ανεπάρκειας της τεστοστερόνης όπου ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού είναι 20 -60 φορές μεγαλύτερος), νεοπλάσματα που εκκρίνουν οιστρογόνα όρχεων (κύτταρα Leuding), επινεφριδίων, νεοπλάσματα τα οποία εκκρίνουν χοριακή γοναδοτροπίνη ήπατος και κακοήθειες υποφύσεως.

Να σημειωθεί ότι επειδή η γυναικομαστία προκαλεί ψυχολογικά προβλήματα στους άνδρες που δεν θέλουν να εμφανίζονται ως «θηλυπρεπείς», πρέπει να γνωρίζουν ότι χωρίς επιπτώσεις στην υγεία τους , μπορούν να υποβληθούν σε διορθωτική χειρουργική επέμβαση.

Στόχος της χειρουργικής αποκατάστασης είναι η σωστή ογκολογικά αφαίρεση μέρους του μαζικού αδένα και λίπους και η αισθητικά αποδεκτή θηλή – θηλαία άλω, με μια πολύ μικρή τομή. Η επέμβαση απαιτεί παραμονή μόνο μίας ημέρας στο νοσοκομείο και τα ράμματα αφαιρούνται σε 7-10 ημέρες και οι πιθανότητες μη επικίνδυνων επιπλοκών, πολύ μικρός.

error: Content is protected !!